Dieta przy Hashimoto
Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, zwane także Hashimoto od japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto jest chorobą, na którą cierpi już około 800tys. osób w Polsce, a jest to jedynie liczba szacunkowa, ponieważ żadne badania statystyczne w tym zakresie nie są prowadzone. Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że sprawia ona, że nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. Nieleczona może nawet doprowadzić do całkowitego zaniku tego organu! W przypadku chorób autoimmunologicznych dieta jest bardzo ważnym czynnikiem, który może wpłynąć na poprawę, albo pogorszenie naszego stanu zdrowia, dlatego przy takiej diagnozie warto dokładnie przyjrzeć się naszej diecie i sprawdzić czy dostarczamy naszemu organizmowi wartości, których potrzebuje. Z drugiej strony istnieje także grupa produktów, które przy Hashimoto są niewskazane i mogą pogorszyć nasz stan zaostrzając objawy.
Hashimoto – objawy
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że przez wadę nasz układ odpornościowy rozpoznaje nasze własne tkanki – w przypadku Hashimoto są to białka tarczycowe – jako wrogów i zaczyna je atakować. Te ataki układu odpornościowego skierowane w stronę naszej tarczycy kończą się jej degradacją i zaburzeniami w poziomie wytwarzanych przez nią hormonów. Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Głównymi objawami Hashimoto są: zmęczenie, senność, osłabienie, bóle mięśni, wypadanie włosów, suchość skóry, opuchlizna twarzy, problemy z pamięcią i przyrost masy ciała. Objawy te pokrywają się z objawami niedoczynności tarczycy. Przy podejrzeniu u siebie Hashimoto kluczowym jest wykonanie badań tarczycy i diagnoza lekarska.
Na co uważać przy Hashimoto?
Przy Hashimoto, tak samo jak przy wielu innych chorobach autoimmunologicznych, istnieje duże ryzyko pojawienia się u nas różnorakich nietolerancji pokarmowych, dlatego ważne jest ich szybkie rozpoznanie i usunięcie z naszej diety składników, które wywołują u nas niechciane objawy. Często słyszy się, że osoby chorujące na Hashimoto powiny przejść na dietę bezglutenową i jest faktem to, iż przy tej chorobie istnieje szansa, że wykształci się u nas celiakia, czyli właśnie alergia na gluten. Nie dzieje się tak jednak w każdym przypadku. Właściwie nie ma badań, które potwierdzałyby jednoznacznie, iż przejście na dietę bezglutenową złagodzi objawy Hashimoto. Ważne w tej chorobie jest jednak dbanie o dobry stan naszych jelit, a zbyt duża ilość glutenu w diecie wpływa na nie niekorzystnie. Wiele osób cierpiących na Hashimoto odczuwa znaczącą poprawę swojego stanu zdrowia przy stosowaniu diety bezglutenowej.
Składnikiem, na który w swojej diecie powinniśmy uważać jest także soja, która utrudnia wchłanianie się leku używanego przy niedoczynności tarczycy – lewotyroksyny. Po zjedeniu leku należy odczekać kilka godzin zanim zjemy posiłek zawierający soję. Przy Hashimoto często poruszany jest także temat goitrogenów, substancji, które przeszkadzają we wchłanianiu się jodu, co może w konsekwencji prowadzić do niedoczynności tarczycy. Goitrogeny zawierają warzywa takie jak brokuł, szpinak, jarmuż czy brukselka. Ważnym jest, by nie spożywać ich na surowo, gdyż goitrogeny dezaktywują się podczas obróbki termicznej. Dieta na Hashimoto wymaga także ograniczenia spożycia cukrów prostych i potraw wysoko przetworzonych.
Co jeść przy Hashimoto?
Przy chorobie Hashimoto powinniśmy dużą uwagę zwrócić na perystaltykę naszych jelit, dlatego do naszej diety warto wprowadzić produkty zawierające dużo błonnika, czyli produkty zbożowe, warzywa i owoce. Niezbędne w naszej diecie będzie także białko w odpowiednich ilościach(ok. 15-25% dziennego zapotrzebowania energetycznego) – zawiera ono tyrozynę, czyli aminokwasu, który bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy. Pamiętajmy o tym, by przy Hashimoto unikać niskokalorycznych diet, ponieważ mogą one źle wpłynąć na pracę naszej tarczycy oraz spowolnić metabolizm – nie powinniśmy zjadać mniej niż 2000kcal dziennie. Pamiętajmy o tym, by dostarczać naszemu organizmowi wszystkich pierwiastków potrzebnych mu do zdrowego funkcjonowania, tj. żelaza, cynku czy jodu. Warto jest komponować swoje posiłki w taki sposób, byśmy zapewniali sobie wszystko, co jest nam potrzebne. Z drugiej strony pamiętajmy o tym, by jakiekolwiek dodatkowe suplementowanie odbywało się tylko pod kontrolą lekarza, ponieważ nadmiar tych substancji może być równie szkodliwy co ich niedobór.